Specialist voor bouw en industrie!

Onderhoudsadvies RVS

Het materiaal “roestvast” staal omvat meer dan honderd verschillende soorten staal. De meeste producten worden vervaardigd uit RVS A.I.S.I 304 (DIN W.-Nr.1.4301, legering met circa 17% chroom en 8 % nikkel).

Alle roestvast stalen producten op het gebied van deurbeslag zijn onderhevig aan slijtage door gebruik. Deze (kleine) beschadigingen zijn meestal een gevolg van dagelijkse handelingen zoals contact met sleutelbossen, ringen, nagels etc. vergelijkbaar met de beschadigingen rondom de greep of het handvat van een autoportier. De mate van beschadiging is grotendeels afhankelijk van de gebruiksfrequentie.

Ook is de buitenomgeving en/of gebruiksomgeving van invloed op de oppervlakte van een product. Denkt u hierbij aan kustgebieden en industriegebieden. Maar ook persoonlijke verzorgingsmiddelen, transpiratie en (verkeerde) reinigingsmiddelen hebben een beschadigende uitwerking. Corrosie zal het gevolg kunnen zijn.

Afhankelijk van bovenstaande invloeden kan mogelijk na enige tijd oppervlaktecorrosie (vliegroest) ontstaan. Deze corrosie komt niet vanuit het materiaal zelf maar zet zich er van buitenaf op af. Regelmatig onderhoud voorkomt deze aanslag. Daarbij volstaat één maal per week afnemen met een vochtige doek. Bij verwaarloost roestvast staal, in geborstelde uitvoering kan licht schuren, in de borstelrichting met zeer fijn nat waterproof schuurpapier, een oplossing bieden. Ook voor roestvast staal met een zirkonium (titaan) coating volstaat eens per week afnemen met een vochtige doek.

In hardnekkige gevallen van corrosie aanslag (afhankelijk van de omstandigheden waarin het beslag is toegepast), biedt een speciaal anti-corrosie middel uitkomst. Dit is bij te koop bij IJzerhandel Knoef.