Specialist voor bouw en industrie!

Historie

Hoe het allemaal begon met een smederij

In 1871 is H.J. Knoef in Hengelo begonnen met een smederij annex café en buurtwinkel aan de Oldenzaalsestraat. Dit was destijds een belangrijke doorgaande route. De langs rijdende paarden en wagens waren de belangrijkste bron van inkomsten.

Lambertus Basiliek te Hengelo.

Op de foto hiernaast laat de heer Knoef een van de deurhengen zien die bestemd waren voor de Lambertus Basiliek te Hengelo. Deze hengen zijn daar nog in originele staat te bewonderen en doen nog dagelijks dienst.

In 1926 nam Bernard Knoef de zaak over van zijn vader. Hij ging verder in de smederij, terwijl zijn echtgenote op bescheiden schaal begon met de verkoop van huishoudelijke artikelen, klein gereedschappen, haarden en kachels (rechts op de foto). Uiteindelijk is dit laatste de basis geweest voor het huidige Knoef.

1

Henny Knoef

De tweede wereldoorlog bracht Henny Knoef in de zaak. Terwijl hij studeerde aan het Carmellyceum werd deze school gesloten. Zijn vader besloot dat Henny zich maar verdienstelijk moest maken in de winkel. Hij ging zijn moeder helpen, had succes en besloot na de oorlog niet terug te gaan naar school.

In de loop der jaren werd de huishoudelijke winkel uitgebreid en losgekoppeld van de smederij. In 1958 volgde een ingrijpende verbouwing waardoor er een moderne winkel met magazijn ontstond. Door toename van het aantal klanten en een steeds groter worden assortiment werd besloten de huishoudelijke artikelen en gereedschappen op te splitsen.

In 1991 kwam de huidige directeur Hein Knoef in de zaak. Het pand aan de Oldenzaalsestraat voldeed niet meer aan de eisen van die tijd en was voor het groter wordende assortiment eigenlijk te klein. Door de toenemende verkeersdrukte werd het pand steeds moeilijker bereikbaar. Eén van Hein Knoefs eerste beslissingen was te gaan verhuizen naar een groter, moderner pand op zicht locatie op het industrieterrein Westermaat. Goed bereikbaar en met voldoende parkeer mogelijkheden. Er was veel scepsis, maar achteraf is gebleken dat het de juiste beslissing is geweest. IJzerhandel Knoef B.V. is van een smederij annex buurtwinkel uitgegroeid tot een gerenommeerde speciaalzaak in ijzerwaren, gereedschappen en bouwbeslag.